dimarts, 26 de juliol del 2011

CONCERT QUÒDLIBET ENSAMBLE TALAMANCA 23 de JULIOL de 2011


Un quòdlibet (del llatí quod (que, per què) i libet (que agrada, que plau), és una composició musical inicialment provinent de la música coral popular en el segle XV al XVIII i no només en la música coral sinó també en la música instrumental que combina diferents melodies o fragments musicals (normalment temes populars) o una barreja de textos sense sentit, jocs de paraula i paròdies d'altres cançons que s'executen junts com a broma o diversió, ja sigui successivament o bé simultàniament en un entramat de contrapunt. Un exemple és el Galimathias Musicum, un quòdlibet a 17 parts compost per W. A. Mozart.
El nostre quòdlibet d’avui també es composa de diferents melodies sense connexió aparent ja que hi ha cant coral amb textos musicats dels Jocs Florals de 1949 a Castellterçol o una cançó popularitzada per Joan Baez “Donna,Donna”. Cançons malenconioses com “On serà l’amor” i “Somni”; cançons populars com “Une petite fleur”; cançons del poble amb “El Festeig”, tradicional menorquina; cançons líriques com l’Ave Maria de Caccini i del romanticisme com la “Pregaria” de “lo romiatge de mon ànima” de Víctor Balaguer i melòdiques com “T’estim i t’estimaré”; fragments d'òpera tant cantats com al violoncel, el dramàtic lament d'Elvira en “Ernani, Ernani, inviolami” i “Il faut partir” de l’opera còmica “la filla del regiment”.
Des del primer moment ha anat augmentant la força i la intensitat buscant envigorir-la per arribar al punt culminat, el QUÒDLIBET !!!!.
Tots vàrem gaudir molt de la vetllada que van oferir el Quòdlibet Ensamble, el duet Montserrat Casas R. i Josep Ferrer, el tenor Pere Díez, la violoncel·lista Myriam Díez, la soprano Montserrat Casas B. i les pianistes Montserrat Casas B. i Dolors Riera; recompensant-los, a tots, amb forts i efusius aplaudiments.


Fotografies del concert:
https://picasaweb.google.com/coraltalamanca/ConcertQuodlibet230711?authkey=Gv1sRgCIjS5LCnpfbT7gE#


.-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada